woensdag 5 mei 2010

Ontwaken of verder dromen?

Hier is een eenvoudige test.
Als het geruststellend is of troost biedt, als je je er warm en behaaglijk door voelt, als het je in fijne emotionele of mentale toestanden wil brengen, als het gaat over vrede, liefde, rust, stilte of gelukzaligheid; als het gaat over een stralende toekomst of een beter heden; als het je een goed gevoel geeft over jezelf of je zelfrespect doet stijgen; als ze zeggen dat je oké bent, dat alles gewoon goed is zoals het is; als ze beloven dat je er een beter mens van wordt, dat het je ten goede komt of dat het je verheft, of als er wordt beweerd dat iemand anders beter is dan jij of boven je staat; als het te maken heeft met geloof of overtuigingen of eerbied; als het je bewustzijn verhoogt of verandert, als het stress te lijf gaat of voor een diepe ontspanning zorgt; als het therapeutisch of helend is, of als het geluk of bevrijding van leed belooft; kortom, als het over een van deze of andere dingen van die orde gaat, dan heeft het niets te maken met ontwaken. Dan heeft het te maken met leven in de droomstaat, niet met daaruit losbreken.

Aan de andere kant, als je het gevoel hebt dat je levend wordt gevild, dat je eindeloos wordt leeggezogen en dat je identiteit helemaal uit elkaar valt; als je vergaat van de pijn, je gezondheid naar de bliksem gaat en je leven aan het ontsporen is, als je de liefde in jezelf voelt wegsterven en als je denkt dat de dood beter is dan dit, dan zou het wel eens het ontwakingsproces kunnen zijn.
(Jed McKenna)

1 opmerking:

Annie zei

Dank je wel voor deze boeiende passage. Jed McKenna, ik had er nog nooit van gehoord. 'Spirituele verlichting? Vergeet het maar.' Dat boek staat vanaf nu in mijn lijstje 'te lezen'. Groetjes.