zondag 19 juli 2009

Aandacht

Aandacht leidt tot inzicht, dus uitzicht. Zonder aandacht, opmerkingsgave, waarnemingsvermogen of louter nieuwsgierigheid geen ontdekkingen, uitvindingen en een vruchtbaar gebruik van de wetten van het toeval of de serendipity: langs onvermoede weg ingevingen volgen.
Meer dan geven of nemen, krijgen of vragen; een staat van zijn die tot medeleven leidt, actie, handelingen, beschrijvingen, verhalen. Details staan op je netvlies gegrift, miniem en intiem, met vragen niet eerder gesteld, en antwoorden niet eerder gegeven.
Aandacht bovenal voor jezelf, wie ben je en komt mijn zelfbeeld overeen met dat wat anderen van mij hebben? Schenk je ook anderen het gehoor, kun je dezelfde concentratie voor een ander opbrengen die je voor jezelf verlangt? Herinneringen, ontroerd of bezield, een geur, een situatie waarin je jezelf als een ander ontmoet of herontdekt, in nieuw licht. Door de ogen van een ander kijken, met andermans gedachten de werkelijkheid verruimen. Als het aan aandacht schort, als je vreest tekort te komen, kun je alleen zelf daaraan iets veranderen. Zonder aandacht geen groei of ontwikkeling, verbreding of verdieping. Je bent bij het leven totaal betrokken; beleef het aandachtig.
(Simon Vinkenoog)

1 opmerking:

Kagib zei

Moooie vibrerende warmresonerende tekst. :))

Ja, hij is niet meer, hier dan. ;-)