zaterdag 11 september 2010

Je bent de realiteit zelf

Ik heb er geen enkel belang bij om mensen welke oefening dan ook te ontraden. Het enige dat ik zeg is dat op dit moment, precies nu, terwijl we hier met elkaar spreken, duurzaamheid aanwezig is. Jullie zijn hier, jij bent hier. Jij bent niet je gedachten, die komen en gaan. Jij bent niet je wensen, want ook die komen en gaan en veranderen voortdurend. Je bent ook niet het verlangen naar meer omdat ook dat voorbij gaat; het is slechts voor korte duur bevredigend en dan niet meer. Wat echter niet verandert, wat nooit afwezig is en wat altijd hier is, ben jij. Wanneer jij van tijd tot tijd en wanneer het maar in je opkomt, zonder afstand te doen van je eigen spirituele of om het even welke andere oefeningen, je aandacht verlegt naar datgene wat jou zo zeker maakt dat jij bestaat, dan wordt voor al het andere gezorgd.


De waarheid is natuurlijk, dat het helemaal niets uitmaakt of je dat doet of niet. Het doet er niet toe wanneer je gewoon doorgaat met het najagen van afgoderij. Het doet niets af aan de realiteit die je bent, niets kan die veranderen en dat kun je zelf nagaan. Jij bent hier. Ben je nu anders dan zoveel jaar geleden? Zie je wel, het is dus waar dat het werkelijk niets uitmaakt. Je kunt gewoon doorgaan met je leven en afgoden blijven vereren en dingen willen bemachtigen die je niet kunt krijgen, treuren om alles dat je verloren hebt of noem maar op. Dat is allemaal okay, het maakt echt niet uit, het zal je niet veranderen, jij bent namelijk de realiteit zelf.


Maar, let op, als je met al die dingen in dit leven wilt afrekenen, is er slechts een ding te doen en dat heeft helemaal niets te maken met het overboord gooien van je zoektocht. Het heeft ook niets van doen met het opgeven van slechte gedachten of het doven van brandende verlangens, het heeft hier allemaal niets mee te maken. Het enige waar het op neer komt is deze ene daad: kijken en zien wat je werkelijk bent, telkens wanneer je eraan denkt en wanneer het maar mogelijk is. Dat is namelijk de actie die aan alle gevolgen een eind maakt. Dat is wat jij kunt doen.
(John Sherman)

1 opmerking:

Momo Luna zei

Dank je voor het posten van dit. Dit had ik net nodig om te lezen.... :-)